Musical "Fuifje het Feestbeest"

tekst Inez van Goor

www.praxisbulletin.nl, jaargang 30, nummer 5

Korte beschrijving van het verhaal:

Fuifje het feestbeest weet altijd wel een reden te bedenken om een feestje te vieren. In dit verhaal wil hij vieren dat hij een taart heeft gebakken die heel goed gelukt is. Hij gaat op weg om zijn vriendjes uit te nodigen, maar niemand weet waar ze zijn. Wanneer hij helemaal teleurgesteld weer thuis komt springen zijn vriendjes tevoorschijn. Ze vonden dat Fuifje ze al zo vaak met een feestje had verrast en wilden nu zelf eens een feestje voor Fuifje organiseren.

Uitvoering:

Deze musical kan in zijn geheel uitgevoerd worden door groep 1 en 2. De opzet (teksten, liedjes, decor, benodigdheden) is bewust eenvoudig gehouden, zodat de musical zeer geschikt is voor de doelgroep en in relatief korte tijd ingestudeerd kan worden.

Rollen:

Fuifje
Vriendjes van Fuifje: Eddie Egel, Hendrik Hert, Harry Haas, Eduard Eend en Mollie Muis
Egels, incl. 1 moeder egel
Herten, incl. 1 juffrouw (of meester) hert
Hazen, incl. 1 trainer haas
Eenden, incl. 1 moeder (of vader) eend
Muizen

N.b. De namen van de vriendjes van Fuifje kunt u aanpassen afhankelijk van of een jongen of meisje de rol speelt.

Kleding

Fuifje: het feestbeest is een fantasiebeest die er zo feestelijk mogelijk uit ziet, bijvoorbeeld met een feestmuts op, felgekleurde kleding en een clownneus.
Egels: bruine kleding met stekels
Herten: bruine kleding met gewei op
Hazen: oranje/voetbal shirt met hazenoren op
Eenden: Witte, zwarte of gekleurde (..) kleding met een oranje snavel op
Muizen: Witte, bruine, zwarte en/of grijze kleding met muizenoren op

N.b. De dierenoren, het gewei, de stekels en de snavel kunt u zelf maken van karton: voortekenen en door de kinderen zelf uit laten prikken of knippen. De oren/het gewei/de stekels niet u op een strook papier die u om het hoofd van het kind bevestigt. De snavel bevestigt u met een elastiek om het achterhoofd op de mond. Ook schminken of maskers zijn een optie!

Attributen:

Zelfgemaakte neptaart (voor ideeën zie elders in dit jubileumnummer!)
Een voetbal en sportfluitje voor de trainer haas, een 'strenge' bril voor juffrouw hert, een boot (opblaasbaar of zelfgemaakt) voor de bosmuizen
Feesthoedjes voor alle spelers
Roltongen en confetti voor de vriendjes van Fuifje

Decor:

Voor de achtergrond kunt u een bos (laten) verven op een wit laken en/of nep(kerst-)bomen neerzetten. Eventueel kunt u voor het water een stuk blauw papier of zeil neerleggen.

Liedjes:

www.liedjesland.com Klik op 'kinderliedjes'. De muziek van de in deze musical gebruikte liedjes vindt u onder de letter van het eerste woord.

Tijdsduur:

Ongeveer 30 minuten

Tekst en beschrijvingen:

Leerkracht: "Hallo lieve mensen en kinderen, welkom op onze musical over Fuifje het Feestbeest. Fuifje is dol op feestjes en weet altijd wel een reden te bedenken om een feestje te geven. Bijvoorbeeld als hij zomaar een taart heeft gebakken die heel goed is gelukt, zoals vandaag! Kijk en luister maar..."

Fuifje (komt op met de taart in zijn handen en zet hem op de grond neer, danst er omheen terwijl hij juicht): "Oooh, wat mooi! En wat ruikt hij lekker! Ik ga gauw mijn vriendjes uitnodigen om te vieren dat ie zo goed gelukt is!"

(Fuifje zet de taart terug aan de ene kant van het podium. Egels komen op aan de andere kant van het podium, Fuifje komt weer op en loopt er naar toe terwijl muziek 'hoofd, schouders, knie en teen' wordt gestart, egels zingen het lied. Na ieder couplet zegt Fuifje steeds harder: "Eh..sorry..", maar de egels gaan gewoon door tot de muziek stopt)

Fuifje (na laatste couplet): "Pfff...sorry dat ik stoor, maar weten jullie misschien waar Eddie Egel is?"

Moeder Egel (schudt haar hoofd, zegt bezorgd): "Ik heb hem de hele ochtend nog niet gezien".

(Fuifje haalt zijn schouders op. Egels gaan af, herten komen op aan de andere kant van het podium. Fuifje loopt naar de herten terwijl muziek 'If you're happy' wordt gestart, herten zingen het lied. Na ieder couplet zegt Fuifje steeds harder: "Eh..sorry..", maar de herten gaan gewoon door tot de muziek stopt)

Fuifje (na laatste couplet): "Pfff...sorry dat ik stoor, maar hebben jullie Hendrik Hert misschien gezien?"

Juffrouw Hert (schudt haar hoofd, zegt streng): "Wist ik het maar! Nu mist hij zijn les, het is een schande!"

(Fuifje haalt zijn schouders op en zucht. Herten gaan af, hazen komen op aan de andere kant van het podium. Fuifje loopt naar de hazen terwijl de muziek 'Hup, Holland, Hup wordt gestart, hazen zingen het lied en springen bij 'hup' steeds omhoog. Na ieder couplet zegt Fuifje steeds harder: "Eh..sorry..", maar de herten gaan gewoon door tot de muziek stopt)

Fuifje (na laatste couplet): "Pffffffff...sorry hoor, maar is Harry Haas misschien hier?"

Trainer Haas (schudt hoofd, zegt haastig): "Noop! Kom op hazen, vlug naar het voetbalveld!" (hazen snel af)

Fuifje (zucht diep, zegt duidelijk teleurgesteld): "Ook al niet? Waar is iedereen toch?" (zucht nogmaals, zegt dan vol goede moed:) "Misschien moet ik eens bij het water gaan kijken. Het is zulk lekker weer, dan zijn ze vast daar naar toe gegaan".

(Eenden komen op. Fuifje loopt naar de eenden terwijl muziek 'Alle eendjes' wordt gestart, eenden zingen het lied. Na ieder couplet zegt Fuifje steeds harder: "Eh..sorry..", maar de eenden gaan gewoon door tot de muziek stopt)

Fuifje (na laatste couplet): "Pffff, sorry hoor, maar jullie weten vast wel waar ik Eduard Eend kan vinden".

Moeder Eend (schudt hoofd, zegt hard): "Geen idee".

Fuifje: "En Eddie Egel, Hendrik Hert of Harry Haas? Hebben jullie die misschien gezien?"

Moeder Eend (schudt hoofd nog harder): "Echt geen enkel idee. Kom eendjes, we zwemmen weer verder!"

(Eenden af, muziek 'Schuitje varen' wordt gestart. Bosmuizen komen op en zingen het lied terwijl ze een rondje over het podium gaan en aan de andere kant weer afgaan. Fuifje staat er verslagen naar te kijken)

Fuifje (na laatste couplet): "Wel alle feestbeestenkeutels! Ik kreeg niet eens de kans om te vragen waar Mollie muis was! Maar laat ook maar. Ik heb het helemaal gehad. Ik ga naar huis!"

(Fuifje met gebogen schouders, verdrietig snuffend af, komt weer op met de taart)

Fuifje (zet de taart op de grond, nog steeds verdrietig snuffend): "Zo'n prachtige taart! En niemand om hem mee te delen. Niemand om een feestje mee te vieren."

(Fuifje begint zachtjes te huilen)

Vriendjes van Fuifje (terwijl ze met feesthoedjes op achter het podium vandaan komen springen): "Surprise!" (gooien confetti over de stomverbaasde Fuifje heen en blazen op hun roltongen, worden dan stil)

Fuifje (nog steeds helemaal verbaasd): "Maar..maar? Hoe kan dat nou?"

Vriendje van Fuifje: "We wilden je verrassen. Jij hebt al zo vaak een feestje voor ons gegeven, nou wilden wij jou eens een feestje geven!"

Fuifje (stralend lachend): "Wat een verrassing zeg! En we hebben in elk geval genoeg taart!"

(Zijn vriendjes lachen terwijl alle spelers met een feesthoedje op opkomen en de muziek 'Een Nederlandse Amerikaan' wordt gestart. Met zijn allen zingen ze het lied met de aangepaste tekst: 'Ja dit is pas een geweldig feest, het is nog nooit zo leuk geweest (2x)! Van voor naar achter', enz. Herhalen tot de muziek stopt, laatste couplet: 'Ja dit was pas een geweldig feest, nou is het echt wel leuk geweest!' Daarna buigen).